Medio oktober kwam Forrester met de IoT voorspellingen voor 2021. De belangrijkste reden waarom IoT het komend jaar zo belangrijk wordt is volgens dit bureau de impact van Covid-19. Iedereen weet nu hoe veel hij, privé en zakelijk, van technologie afhankelijk is en daardoor komt er meer aandacht voor IoT.
Onduidelijke link met IoT
Dat Covid-19 leidt tot een ander gebruik en een andere kijk op IT en technologie is bekend. Over de explosieve toename van het thuiswerk is al veel geschreven. Dat geldt ook voor de explosieve groei van het aantal Webex, Zoom en Teamssessies. Wat dat betreft is het ook terecht dat Forrester iets over deze pandemie zegt.
Maar als vervolgens wordt gekeken naar de 5 IoT trends die het voor 2021 benoemt, is de link met Covid-19 veel minder logisch. Zo is de belangrijkste trend volgens Forrester het aanhouden van de chaos bij netwerk connectiviteit (“ Network connectivity chaos will reign”). Wifi en 5G gaan geen oplossingen bieden dus daarom komt er meer belangstelling voor satellietcommunicatie. Waarop dit is gebaseerd en wat de link met IoT is blijft onduidelijk.
Meer vraag naar connected devices
Ze zien bij Forrester ook dat de vraag naar connected devices voor de (thuis) zorg in 2021 zal toenemen. De link met de huidige meer beperkte mogelijkheden van medisch consult zijn in dit geval wel duidelijk. Dat IoT hier iets kan oplossen lijkt daarmee ook te kunnen kloppen. Maar bij de drie andere trends, Smart office initiatieven, connected machines en “Consumer and employee location data“ ontbreekt die logica weer veel meer. Het getuigt ook van het nodige optimisme om IoT voor kantoorwerkplekken als trend te benoemen. Vooralsnog is de realiteit dat het thuiskantoor in veel landen de norm blijft.
Dat deze publicatie van Forrester weinig de pers heeft gehaald verbaast dus ook niet. Het roept te veel vragen op. Tegelijk past dat wel weel bij IoT. Al jaren weten we dat het er aan zit te komen, er zijn al honderden toepassingen en gadgets te koop die iets met IoT te maken hebben. En tegelijk is er nog steeds geen helder beeld hoe IoT robuust en veilig kan worden gemaakt. Zelfs op de banale vraag wie daarvoor verantwoordelijk is bestaat nog steeds geen antwoord waar de gebruiker wat aan heeft. Zolang het aanbod voor endusers en zakelijke gebruikers veelal op eigen import is gebaseerd zal die vraag blijven spelen. Voor Forrester is dat schijnbaar geen issue. Dat in Den Haag en Brussel die kant van het IoT vraagstuk wel op de agenda staat is schijnbaar niet opgevallen.
Andere kijk op IoT
Er zijn ook andere geluiden te horen en lijstjes als het gaat over IoT in 2021. Dit artikel is daar een voorbeeld van. De auteur schrijft dat we ons niet moeten laten verblinden door de nice-to-haves, maar vooral moeten focussen op de fundamentals. Dat is een andere kijk op IoT voor het jaar 2021.